Essenvelt

Aan de zuidkant van Middelburg wordt in de richting van Oost-Souburg de komende jaren een nieuwe wijk gebouwd.

 • Aantal woningen

  Circa 320 tot 400

 • Woningtypen

  zelfbouw & appartementen & geschakelde-woningen & vrijstaande-woningen & twee-onder-een-kap

 • Huidige Fase

  In ontwikkeling

 • Planning Verkoop

  Eind 2020

Over Essenvelt

Aan de zuidkant van Middelburg, ten zuiden van de Erasmuswijk en Reijershove, in de richting van Oost-Souburg, wordt gewerkt aan een nieuwe wijk.

Het gebied wordt nu bouwrijp gemaakt. Er worden waterpartijen gegraven en delen van het gebied worden opgehoogd. De contouren van de wijk zijn daardoor snel te zien. De start van de verkoop is gepland voor het einde van 2020. Dit hangt ook af van de snelheid waarmee het gebied bouwrijp kan worden gemaakt.

Een sfeerbeeld van de wijk inclusief voorlopige plattegrond, vindt u verderop op deze pagina (onder downloads).

Aantal en typen woningen

In het plan zijn maximaal 400 woningen opgenomen. Denk hierbij aan vrijstaande, geschakelde en twee-onder-één-kap woningen en appartementen. Een deel van het gebied wordt als vrije bouwkavel aangeboden.

Planning

Het bouwrijp maken van het gebied is in de tweede helft van 2019 gestart en gaat door tot in 2021. Omdat het gebied deels opgehoogd wordt en er een lange periode nodig is om de bodem te laten inklinken, duurt het helaas langer dan gedacht voordat de bouw kan starten. De start van de verkoop is gepland voor 2020, de verwachte start van de bouw is in 2021.

In verband met een Europese SCAPE subsidie op dit project is de aanleg van de waterpartijen afgerond in 2019.

Deze stappen zijn nu nodig om het gebied bouwrijp te maken:

 • Eerst beginnen we met het ophogen van het terrein met zand. Daarbij verstevigen we de plaatsen waar de wegen in de toekomst komen extra;
 • Hiervoor is veel zand nodig. Dit zand voeren we per vrachtwagen over de Torenweg aan. We hebben daarbij natuurlijk veel aandacht voor verkeersveiligheid en (het voorkomen van) overlast;
 • Hierna wordt het zand afgedekt met de grond die al op het terrein opgeslagen ligt. Dan gebeurt er ongeveer één jaar vrij weinig, voor het zicht. Maar in het gebied zelf is de ondergrond van de wegen en de bouwpercelen aan het inklinken. Op sommige plaatsen zal de grond wel een meter zakken;
 • Als dit achter de rug is wordt het riool aangelegd en de bouwstraten gelegd. Dit is in het najaar van 2021;
 • Volgens onze planning zijn dan begin 2022 de eerste delen van Essenvelt bouwrijp. Vanaf dat moment kan de bouw van de eerste woningen beginnen. De rest van Essenvelt is in de zomer van 2022 bouwrijp;
 • Hierna wordt de nieuwe hoofdingang van Essenvelt aangelegd, in de vorm van een rotonde in de Torenweg;
 • Ten slotte worden de huidige kruising Oude Vlissingseweg – Reijersweg en het kruispunt van de Atalantalaan met de Oude Vlissingseweg ingericht.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse en wilt u meer weten? Neem dan voor de vrije bouwkavels en andere woningen contact met op met Wilbert Dingemanse via w.dingemanse@middelburg.nl of (0118) 67 54 24. Voor andere vragen kunt u terecht bij projectleider Bas Kole via b.kole@middelburg.nl of (0118) 67 52 10.

Downloads

Ontwerpbestemmingsplan Essenvelt, toelichting en regels
Plankaart Essenvelt
Beeldkwaliteitsplan Essenvelt concept
Analyse enquete Essenvelt
Tekening bouw- en woonrijp maken met suggestie invulling woningbouw
Presentatie inloopavond over het bouwrijp maken